"Ако продължаваме да се държим като "идиотите на Европа" и да не се имунизираме, ще ударим страшно икономиката и туризма". Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той прогнозира, че догодина никой няма да поиска да дойде в България, ако темпът ни на ваксинация е същият.

По повод необходимостта от ваксинация за справяне с пандемията, Кунчев подчерта, че данните сочат, че "едва 6-7% от хоспитализираните пациенти са имунизирани - много често не напълно имунизирани". По думите му Урсула фон дер Лайен е абсолютно права - това е епидемия на неимунизираните".

"Една епидемия е извънредна ситуация и когато е разположена в политически нестабилна ситуация, дори само при едни избори, това пречи. Ние я разположихме при три избора и е естествено, че това има влияние", коментира Кунчев и добави, че той е категорично за задължителна ваксинация на определени групи.

"Това, което направи Министерството на образованието като подробно разписване на начините на работа при различните ситуации, е много добро и ако се спазва, рискът се минимизира на приемливи нива", уточни държавният здравен инспектор.

Той заяви, че не е задължително да стигнем до пик на заразата, при който болничните легла да са пълни, тъй като макар и бавно, броят на ваксинираните се повишава, повишава се и броят на хората, срещнали се с вируса и изградили имунитет.

"Мерките, които макар и да не се спазват навсякъде, все пак оказват своето въздействие. В училище не може да се създаде напълно изолирана среда, но ако се минимизира рискът, няма да пламнат цели училища", прогнозира Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че мерките, приети за училищата, са леко смекчени. "Решенията ги взимаме така, че да постигнем максимални загуби", отбеляза той.