Необходима е политическа стабилност и приемственост, за да влезем в еврозоната, смята председателката на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

Икономическият и социален съвет организира конференция в Гранитната зала на Министерския съвет, по време на която представители на изпълнителната, законодателната и местните власти, както и синдикатите и работодателските организации единодушно дадоха подкрепата си за влизане на България в еврозоната и приемането на единната европейска валута. 

- Има ли символика в провеждането на такава сериозна дискусия точно на 9 май, Деня на Европа, г-жо Русинова?

- Денят на Европа е един от символите за това, че България е избрала пътя към икономически растеж и добри доходи на хората. Аз съм израснала при социализма, в друго време, и за мен влизането на България в ЕС беше една огромна стъпка, една мечта, която за много хора от нашето поколение стана факт. Ние отгледахме децата си във време на различни възможности, свободно пътуване в Европа, да могат да учат в престижни колежи и университети и да могат да работят където пожелаят. Остава ни да направим една последна стъпчица, за да влезем в еврозоната.

- Какво ще ни донесе тази малка “стъпчица”, за да я извървим?

- Често влизането в еврозоната се обяснява като “да влезем в клуба на богатите”. Не е важно толкова това, че ще влезем в един клуб, а това, че ще получим много и различни възможности. И е време да спрем да спекулираме със страховете на хората, защото не съм чула французи или германци да са недоволни от еврото. Да, това е един преход и е нормално да има притеснения. Нашата роля като икономически и социален съвет е да дадем възможност институциите да обяснят какво ни предстои, хората да могат да си задават въпросите, защото в този преход има неясноти.

- Неяснотите най-често са под формата на страх от намаляване на доходите и увеличаване на цените…

- Да, наистина, много хора се питат дали и как това ще повлияе на доходите ни, как ще спре спекулата на цените. Убедена съм, че на тези въпроси би трябвало да се отговаря не само с негативизъм. Едва ли много хора си дават сметка, че ако детето им, което учи в Германия, реши да остане да работи там и трябва да тегли кредит, за да купи първото си жилище в Берлин, родителите му в Шумен ще могат да ипотекират апартамента си. Това са приносите на еврозоната.

- Какви са очакванията ви на ниво икономика, бизнес? Икономическият и социален съвет има обширен доклад за ползите и рисковете от въвеждането на еврото.

- Вярвам, че туристическият, банковият, изключително много други сектори, които са тясно обвързани с живота ни в Европа, ще се развиват много по-добре. Чисто експертните оценки в доклада ни показват как икономиката ни, отвързвайки се от валутния борд, ще увеличи потенциала си да догони Европа. Всичко това ще обсъждаме не само днес, защото въпросите на хората трябва да получават ясни отговори.