Възможно е по Коледа да зареждаме по-евтино гориво заради спада в цените на международните пазари. Обнадеждаващата информация съобщи пред Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. 

След ужаса, който пазарът на горивата е претърпял в петък, заради срива на цените, към момента вече се отчита повишаване. Като цяло обаче усещането е за понижение в цените на горивата на международните пазари, казва Терзиев.

Пазарът на горива е труден за прогнозиране, тъй като е много нестабилен и се влияе от слухове, а всяка провокативна информация води до колебания в цените, посочва той. 

Настоящите цени бяха очаквани преди 1-2 месеца. В момента сме в период на пик и плато. Ако ситуацията се запази и няма възстановяване на цената, може да очакваме по-ниски цени в средата или към края на декември, обяснява председателят на БПГА.

Няма смисъл от отваряне на Държавния резерв

Той коментира и призивите за отваряне на Държавния резерв по примера на САЩ и Япония, които освободиха от запасите си на горива. Стратегическите петролни резерви в САЩ са много по-големи и целта им е именно балансиране на цените на нефта на международните пазари. Българските държавни запаси са със съвсем друга цел – да се използват при извънредни ситуации. Запасите ни са толкова малки, че могат да повлияят на цените у нас за 1-2 дни, но не и на тези в региона или в Европа.

Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци на горива също предвижда, че спадът на цените най-вероятно ще продължи, но е трудно да се прогнозира за какъв период от време.

"Нашите търговци на горива са принудени да лъкатушат между чисто пазарните механизми, диктувани от световния петролен пазар и тежките регулации у нас", посочва Тенев. 

По думите му у нас няма недостиг на горива и затова няма необходимост Държавният резерв да бъде отварян. Тенев съветва потребителите да поддържат превозните си средства изправни с цел намаляване на разхода на горива.

Временно ли е поевтиняването?

Само допреди 3 седмици ситуацията на пазара на горива беше коренно различна и поевтиняването им изглеждаше като красива илюзия. Горивата поскъпваха седмици наред, а възстановяването на потреблението изстреля цените им до 3-годишен връх. Бензинът и дизелът се повишиха с по 30% от начало на годината, а газта с почти 60% през първите 10 месеца на годината. 

Най-масовият бензин А95 се продаваше за над 2,40 лв. за литър, а прогнозите бяха, че около коледните празници цената му ще удари 2,50 лв.

Днес средната цена на А95 у нас е 2,45 лв. за литър, но на най-големите бензиностанции доближава 2,50 лв. Нафтата "гони" 2,55 лв. за литър на същите бензиностанции, макар средната ѝ цена да е официално 2,51 лв., показват данните от сайта Fuelo.net. 

Дори да се случи очакваното поевтиняване, то вероятно ще е само временно. Тенденциите в дългосрочен план са точно обратните – за все по-скъпи горива. Цените на бензина у нас ще скочат до 3,20 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне до 3,40 лв. за литър. Поскъпването се очаква през 2023-2024 г. и ще бъде в резултат на новите европейски правила и по-високи акцизи за горивата, предвиждат от БПГА. 

"Цените са международни, а някак си джобът ни е български", призна Живодар Терзиев пред bTV преди няколко месеца.