"17 стотинки в номинален размер е разликата на яйцата. Млечните продукти също са от рекордьорите по поскъпване. Там имаме най-високия ръст на среден базис. Имаме доста свръхпроизводство на свинско месо, така че цената му не се е променяла последните 4 години." Това заяви Владимир Иванов в ефира на БНТ.

"Самата преработка изисква много енергийни ресурси. С тази нестабилна енергетика е нормално да има покачване. Има силни сезонни колебания за краставиците - понякога са най-евтиният продукт, понякога са най-скъпият. Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар."

Иванов посъветва всички потребители да правят информирани покупки.

"В нашата държава е характерно да се вещаят бури. Имаме панически действия. Бих посъветвал всички потребители да се информират за цени, за процеси в света. Ако забележим цена, която не е нормална, да не го закупуваме."

По отношение на поставянето на таван на цените Иванов заяви, че не е добър вариант в едно демократично общество.

"Поставянето на таван на цените ще свърши работа, ако имаме команден стил на управление", каза още той. И допълни, че ако се постави таван на цените в демократично общество, ще се предизвика спекула.

Иванов добави, че няма как да пазаруваме евтино и качествено. Трябва да се търсят промоционални цени.