Първите промени в лихвите за новоотпуснати кредити вече са факт.

Това не е неочаквано на фона на по-високите лихви на ЕЦБ и вдигането на ОЛП на БНБ за първи път от 2016 година, въпреки че последното няма пряко отношение към лихвите нито по кредити, нито по депозити у нас. Вдигането на лихвите е опит на Европа да се справи с инфлацията.

Банките у нас прилагат две опции при лихвообразуването на бъдещи ипотечни заеми – променят методиката за изчислението на лихвите по кредити или директно увеличават лихвения процент.

Засега процесът започва с малки стъпки. 

„Лихвените повишения обхванаха както кредити, така и депозити, макар тези промени да не бяха толкова мащабни. При ипотечните кредити само една банка предприе промени, при депозитите – две банки, а при потребителските кредити една банка удължи срока на своя промоция. Засега ноември се очертава с по-малко промени, но обстановката, в която се намираме, предполага и бъдещи такива“, коментират от финансовия портал „Моите пари”.

Някои банки вдигнаха директно минималните нива на лихвите по новоотпуснатите кредити с между 0,2-,0,7%. Повечето банките у нас вече са възприели методология за индексация на лихвените проценти, като тя ще коригира вноските всеки месец. Новата методология се прилага за всички новоотпуснати кредити. На много от клиентите с вече отпуснати кредити се предоставя възможност за избор дали да останат на старата методология или да изберат новата. 

Също очаквано, и лихвите по депозити поеха с малки стъпки нагоре. През този месец две банки промениха лихвата, която дават за спестяванията на клиентите си физически лица.