Петролът поскъпва в опит да се възстанови от загубата от миналата седмица, предизвикана от появата на новия африкански вариант на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Европейският сорт Брент поскъпва с 4,1% до 75,70 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate записва ръст от 5,03% до 71,58 долара за барел.

Трейдъри и инвеститори очакват реакцията от представителите на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, водени от Русия, относно координираното освобождаване на обеми от стратегическите резерви на САЩ и други развити икономики и предупреждението на Световната здравна организация (СЗО) за рисковете около разпространението на омикорн варианта на коронавируса.

В същото време Япония обяви, че ще забрани влизането на чуждестранни граждани поради опасения относно новия вариант на Covid-19. СЗО вече регистрира случаи на заразени с новия вариант в редица страни по света, като посочи, че подробният му анализ ще отнеме от дни до няколко седмици.

Миналата седмица петролните цени се понижиха, след като достигнаха няколкогодишен връх през октомври в резултат на плановете за координирано освобождаване на количества от националните стратегически резерви на някои от най-големите консуматори на петрол като САЩ, за да ограничат ръста на цените на „черното злато“.

Разпродажбата се задълбочи в края на миналата седмица с появата на омикрон варианта, което накара правителствата да предприемат редица мерки за ограничаване на новото предизвикателство с коронавируса, включително като забранят някои полети.

Рисковете около новия вариант на коронавируса ще бъдат преценени тази седмица от представителите на широкия петролен алианс ОПЕК+, които ще се срещнат, за да оценят производствената политика. Картелът измести във времето две технически срещи, за да даде на своите комисии повече време за оценка на въздействието на заразата. Срещите на ОПЕК и тези на ОПЕК+ ще продължат по план в сряда и четвъртък.

Групата, която досега следва своя план за постепенно увеличаване на месечния добив с по 400 хил. барела на ден, изглежда все по-склонна да се откаже от този план, според източници, запознати с вътрешните разговори.

Един от най-големите петролни трейдъри в света Vitol Group заяви, че ОПЕК+ вероятно ще заеме по-предпазлива позиция, докато UBS Group AG очаква алиансът да спре добавянето на допълнителни количества към производството или дори да го намали.

Спадът на цените „вероятно ще доведе до спиране на планираното увеличение на ОПЕК от 400 000 барела на ден за януари“, посочва Хайнс.

Въпреки че СЗО обяви, че наблюдаваните симптоми при новия щам са леки, правителствата и фармацевтичните компании продължават да следят с тревога ситуацията. Великобритания заяви, че ще свика спешна среща на здравните министри от Г-7 по-късно в понеделник, докато в САЩ президентът Джо Байдън ще предостави актуална информация за отговора на неговата администрация срещу омикрон варианта.