Рекорден скок на парното и топлата вода са поискали част от топлофикационните дружества в страната. Това показва справка на страницата на КЕВР. Най-високо увеличение са заявили Велико Търново - над 332% или 464 лв. за мегаватчас. За Враца исканото увеличение е над 216%, Перник - над 163%.

За столицата топлофикация е поискала 29% ръст, като така цената би достигнала 127 лв. на мегавтчас, вместо сегашните 98 лв. В заявленията на ЕРП-тата исканото увеличение за цената на тока е заличено и оставя неясно. В крайна сметка какъв ще бъде скокът от 1 юли решава енергийният регулатор.

„КЕВР трябва да излезе със становище относно заявените цени. Този въпрос беше повдигнат и в комисия. Очакваме да излязат и с официална становище дали това са заявените цени, които те трябва да проверят, както и обосновката на тези цени. След това очакваме окончателното им решение.

Виждаме достатъчно причини – високи цени на природен газ, топлофикациите ползват като основно гориво природния газ”, заяви Радослав Рибарски, председател на комисията по енергетика в НС.