Сдружението на заведенията в България излезе с отворено писмо към управляващите. От бранша са категорични, че градините на заведенията трябва да отворят с пожелателен характер и дават три предложения за работа.

Ето и пълния текст на писмото:

Господа управляващи, господа властимащи, господа специалисти, кога ще се научите да се вслушвате в това, което БИЗНЕСЪТ ви казва?! Взимате решение с цел да ни облекчите или с цел да ни притиснете още повече финансово?

Ясно заявихме, че браншът ни не желае да работи само с външните открити части на своите заведения. Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила. Обезщетения за април - няма.

Дори и да има решение за такива на по-късен етап, заведенията с градини няма да могат да се възползват от тях, а самите градини не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение.

Още повече, че месецът е студен, има ограничение в работното време и задължително разстояние между масите, което намалява капацитета. Ето защо, предлагаме на вашето внимание три варианта за разхлабване на мерките.

Това са желанията на ресторантьорите, а не популистки решения.

Това и на първо място е бизнес-логиката, по която ние съществуваме и сме градили бизнеса си.

Вариант 1:

Пожелателно отваряне на външните части на заведенията. Тези от нас, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения.

Вариант 2:

Отваряне на всички ресторанти от 01.04.2021 година, а всички нощни заведения от 15.04.2021г.

Вариант 3:

Отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

Това са приемливите варианти, които ние ви предоставяме на тепсия. Решенията обаче са ваше право и задължение.

И ще завършим с една максима:

Когато не знаеш как да постъпиш мъдро, постъпи достойно!

С уважение, надежда и достойнство да защитава интересите на бранша:

Емил Коларов, предс. на Сдружение на заведенията в България