Страните от Г-7 ще се ангажират утре с нов пакет от съгласувани действия, за да увеличат натиска върху Русия във връзка с водената от нея война в Украйна, и ще доуточнят планове за таван на цените на руския петрол, заяви днес американски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Лидерите от Г-7 имат двойна цел: пряко да се прицелят към приходите на руския президент Владимир Путин, в частност чрез енергията, а също така да намалят до минимум последиците и въздействието върху икономиките от Г-7 и останалия свят“, каза източникът в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Германия.

Страните от групата на седемте най-богати демокрации са решени да засилят натиска върху Русия, без да предизвикват допълнително увеличаване на вече нарастващата инфлация. Таванът на цените може да засегне възможностите на Кремъл за финансиране на войната, като същевременно понижи цените на енергийните източници.

Според Белия дом лидерите от Г-7 също така ще поемат „безпрецедентен дългосрочен ангажимент в областта на сигурността за предоставяне на финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна“, включително доставяне на модерни оръжия.