Страната ни отчита 50% увеличение на инвестициите от чужбина на фона на пандемията. Това заяви заместник-министърът на икономиката Стамен Янев по време на форума „Рестартиране  - ново начало“. Той се организира по повод 20-годишнината от създаването на Конфиндустрия България.

Зам.-министър Янев добави, че се обсъждат и още мерки за стимулиране на големите предприятия, както и отварянето на нови процедури по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Работим в различни посоки, като целта ни е да запазим бизнеса и да го разширим“, каза още той.

Към настоящия момент считаме, че спадът на икономиката за 2020 г. няма да надвиши 5%. Икономическото ведомство е насочило усилия към прозрачни, ефективни и бързи мерки с цел преодоляването на икономическата криза. 

В рамките на конференцията зам.-министър Янев подчерта, че въпреки всичко резултатите показват, че имаме ръст на инвестициите в сравнение със същия период на миналата година. По негови думи в БАИ има сертифицирани над 22 нови проекта, които са и чуждестранни, и български.

„Общият обем от сертифицирани проекти е над 720 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият нови 3 200 работни места“, каза зам.-министърът. И припомни за мярката 60/40, с която се цели запазването на работни места.