На фона на заявката на служебната власт да внесе бюджет до края на месеца, ще има ли великденски надбавки за пенсионерите? 10 дни преди празниците официална информация все още се чака.

В България има около 2 милиона и 100 хиляди пенсионери. От години добавката за Великден се е превърнала в практика. Ако приемем, че добавката би била в същия размер, колкото миналата година – 70 лева, то ще са необходими приблизително 147 млн. лв. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден. Миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето по-късно. Тази година изплащането на пенсиите започва на 7 април, петък. По информация на NOVA се търси вариант пак да се даде добавката, но властта запази мълчание сряда по темата.

Екипът им среща баба Витка на пазара в Благоевград. Още не знае дали ще има добавка към пенсията си за Великден, но си спомня за какво е изхарчила допълнителните пари преди Коледа.

„Тази година като дадоха надбавки за Коледа - отидох до Делчево на банкет. Викам „Благодаря”. Хич да не дават за Великден - само мир да е”, категорична е баба Витка.

От Министерството на финансите запазиха мълчание. Не получихме и отговор на официалното ни запитване търси ли се вариант за финансовата помощ. Бившият социален министър Христина Христова припомня, че добавката е за всички, без значение за приноса им към пенсионната система.

„Това е жест на държавата. Хората очакваха този жест. Още повече, че инфлацията систематично изяжда парите на хората. В годините парите са били между 40 и 70 лева, а разходите на държавата са били между 100 милиона и 160 милиона”, посочва Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

Икономистите смятат, че липсата на добавка сега не е заради липсващия Бюджет 2023.
„По-скоро наистина става дума за липса или на чисто процедурно желание от страна на служебния финансов министър и нейния екип или от една преценка, че на този етап пенсионерите са достатъчно облагодетелствани на фона на другите социални групи и няма смисъл да се прави”, заяви Адриан Николов от Институт за пазарна икономика.

И съветват, ако се намерят пари, то те да не бъдат за всички. „Бих подпомогнал целенасочено най-бедните пенсионери с една малко по-голяма сума, тъй като в крайна сметка 70 лева или дори 100 на фона на високите цени на продуктите, които свързваме с великденската трапеза. Най-вероятно няма да е достатъчно”, подчерта Адриан Николов от Институт за пазарна икономика.