С три блока, единият от който работи за регулиран пазар, а два - за свободния, държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” свали цените на тока на борсата. Продажбите на базовата електроенергия (от 1 до 24 ч) с ден на доставка 6 август паднаха на 223,53 лв. за мегаватчас, при пиковата (от 9 до 20 ч) - до 283,44 лв. В четвъртък към 14 ч товарът на държавната централа беше 563 мегавата, показваха данните в реално време. След шоковото поскъпване на свободния пазар на 4 август до 330 лв., а в отделни часове - и до 400 лв., бизнесът реагира с писмо до премиера Стефан Янев, в което поиска ограничаване на износа и пускане на блокове в държавната тец, пише 24часа.

Четирите големи работодателски организации заплашиха дори с протести и питаха защо при такива високи цени държавната централа не продава ток на борсата. В четвъртък депутатите изслушаха министър-председателя в парламента. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че енергетиката е на автопилот, а служебният кабинет не си върши работата.

Янев обясни, че още в неделя министерството на енергетиката е провело разговори с ръководството на ТЕЦ “Марица-изток 2” и е бил пуснат един блок за работа за свободния пазар. Ден след това е запален още един блок. Кризата се овладява, каза той. В момента работят три блока, в готовност е да бъде пуснат четвърти, но тъй като токът му не е могло да бъде продаден на борсата, той не е запален.

И докато държавната тец се бавеше с пускане на блоковете си, то ток произвеждаха ТЕЦ “Бобов дол”, както и ТЕЦ “Варна”. Заради плаващите цени на въглеродните емисии държавната тец не може гъвкаво да определя цените, на които да продава, обясниха експерти. В сряда Българският енергиен холдинг поясни, че е сключил рамков договор с ТЕЦ “Марица-изток 2”, с който се заковават цени на въглеродните емисии за три месеца напред. БЕХ е хеджирал емисии, които продава на теца на твърда цена, за да може централата да работи сигурно.

Друго препятствие е, че ако тя продаде ток под пределната, определена от КЕВР, цена от 220,83 лв. за мегаватчас, то може да ѝ бъдат повдигнати обвинения за манипулации и търговия под себестойност. Експерти коментират, че този проблем може да се реши със заповед на енергийния министър, чиято задача е да управлява електроенергийната система.

Причините за пиковите цени на тока са горещините и износът за Гърция, която пазарува без значение от цената, за да осигури ток в курортите си в разгара на летния сезон. Коментира се още, че България е направила пазарно обединение на борсата със страни с традиционно най-скъп ток като Гърция и Италия, чака се обединението през Румъния с Унгария, което вероятно ще доведе до балансиране на цените. Но не в цяла Европа токът е скъп - във Франция цената с доставка за 6 август е 18,8 евро, а в Белгия е 23,43 евро. На Балканите обаче котировките са високи - 161,28 евро в Румъния и 130,83 евро в Гърция.