По време на пандемията хората спестиха рекордна сума в банките. От началото на извънредното положение до края на март депозитите на домакинствата са нараснали с 6,73 млрд. лв., или с 12%, показват данните на БНБ.

Това е рекорден ръст на спестяванията на гражданите в рамките на година, пише „Труд“. Явно заради по-малкото пътувания, посещения на ресторанти, заведения и театри, както и заради по-малкото пазаруване на дрехи хората спестяват повече.

Депозитите на фирмите също са нараснали рекордно – с 4,157 млрд. лв. за година и с близо 700 млн. лв. само за миналия месец. Увеличението на спестяванията на бизнеса в банките е с рекордните 16% в рамките на година, става ясно от данните на БНБ.

В резултат общият размер на депозитите на фирми и граждани е нараснал с 10,4 млрд. лв. за година.

Жилищните кредити продължават да бъдат най-търсени. За година те са нараснали с 11,9% или с 1,3 млрд. лв. Същевременно увеличението при потребителските заеми е с 5,5%, а кредитите за бизнеса са нараснали с 2,7%.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/04/24/bylgarite-spestiavat-rekordni-sumi-po-vreme-na-epidemiiata.488167