От 3 януари 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“ от серията „Българско възраждане“.

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева. Номинална стойност e 10 лева. Монетата е направена от сребро, проба 999/1000, тежи 23.33 г и е с диаметър 38.61 мм. 

На лицевата страна са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в полукръг горе надпис БНБ, а долу – годината на емисията „2023“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“. На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев, вдясно – надпис „175 ГОДИНИ“ и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис „ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ“.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден на 3 януари 2023 г.