Свиневъдите ще бъдат компенсирани, обеща премиерът Бойко Борисов на срещата с кметовете от област Пазарджик по повод проблема с умъртвяването на домашните свине заради плъзналата африканска чума. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Субсидията ще бъде в размер на 300 лева на двор, поясни премиерът.

На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати, заяви Борисов. Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума. По-страшно от чума няма. Завладя от Виетнам до Белгия. 16 хиляди километра се пренася вируса, заяви още премиерът.

Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора, с толкова много работници, ще бъдат компенсирани, допълни още Борисов.

Министър-председателят се обърна към ветеринарите и свиневъдите и попита има ли друг начин, освен настоящият, за справяне с африканската чума.  На никой не му е приятно. Това е все едно да протестираме срещу рак. Две години успявахме да я овладеем, но сега не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина, каза Борисов.

Умъртвяването на животните остава до 11 август в граничните области.  Аз също не понасям тъжни гледки. И това, което медиите показват, тъжни гледки с малки прасенца. Сърце нямам. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат, каза още Бойко Борисов.

Премиерът и министър тушират напрежението в Пазарджик за прасетатаСтопаните протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове