Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина, пише БНР. Това решиха по време на преговорите за коалиция в сектор „Финанси“ представителите от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде приет в срок до края на настоящата година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет ще е различна, което означава, че и финансовата рамка ще бъде напълно различна. По думите му не е обозримо да се приключи работата по него до края на годината

Преговарящите се договориха още всички тегления от банка над 10 хил. лв. и преводи в чужбина над 1 млн. лв. да се докладват в Националната агенция за приходите, предлагат от „Продължаваме промяната“. Предложения представиха още БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, като и трите политически сили са обединени около идеята за въвеждането на необлагаем минимум. Това са предпоследните дебати от серията коалиционни преговори, като следобед предстоят разговори за международната политика. Данък добавена стойност да остане намален и през следващата година за някои стоки и услуги като антикризисна мярка - около това намерение се обединиха представителите на четирите политически сили, които преговарят за коалиционно управление.

Асен Василев пое ангажимент прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 100 хил. лв. през 2023 г.и на 160 хил. лв. през 2024 г. година „при строг контрол за свързаност и глоби, ужасни глоби“. Кирил Петков, който се очаква да бъде премиер, се обяви за цялостна промяна в начина, по който биват харчени парите на данъкоплатците: „Държавата не е собственик на тези пари. Ние сме едни разпределители, които имаме две задължения – да не се откраднат някъде по пътя и да ги харчим ефективно все едно, че са и те са си, нашите пари“.

Минималната заплата през следващата година да не е по-ниска от 700 лева, а данъчните облекчения за родители ще се запазят и догодина. За това се договориха по предложение на БСП четирите политически сили. Преговарящите се обединиха и около идеята да бъде въведен коефициент за определяне на максималния осигурителен праг, който догодина да бъде 2,3 от средната работна заплата. Предложението на „Продължаваме промяната“ за ръст доведе до разгорещен спор с "Демократична България".