Поставяме на първо място хората и приемаме, че има заплаха за здравето им. Но бизнесът трябва да бъде компенсиран подобаващо. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на Българската хотелиерската и ресторантьорска организация Атанас Димитров. Той бе категоричен, че на ресторантьорския бизнес не трябва да бъде вменявана отговорност за високата заболеваемост, тъй като европейските анализи сочат, че не заведенията са основен източник на заразата. 

Собствениците на затворени хотели и ресторанти искат от държавата да получат 100% от трудовите възнаграждения на служителите си, както и 30% от оборота. 

"Тази година започна на минус, тъй като не можем да покрием дори разходите си. При спирането на дейността си ние продължаваме да трупаме разходи, а в първоначалния вариант за отваряне хотелите бяха по-скоро общежития - разнасяха се едни табли по стаите, което бе изключително натоварващо и за персонала и за хората", коментира той. 

Според Димитров исканията са реалистични, на фона на ситуацията. Той подчерта, че заради затварянето и националната карантина през изминалата година, тази за сектора ще бъде нулева.

„Ние не делим, секторът „Туризъм” го гледаме като цяло. Той е засегнат почти 100%. Това, че хотелите функционират по определен начин, не значи, че те всъщност изпълняват предназначението си. Разходите им са изключително големи, а за тях компенсация няма”, подчерта Димитров и обясни, че това е довело до решението за отваряне на ресторантите в тях. 

Според него трябва да отпадне крайният срок за кандидатстване по мерки за помощ от държавата, а поставените такива той определи като нереалистични. Исканията на сектора са мярката, която дава 20% от оборота на фирмите,  да продължи поне до края на януари.