Нови мерки за намаляване на високите цени на тока за бизнеса ще предложи правителството в сряда. Това обяви служебният премиер Стефан Янев, който присъства на кръгла маса, посветена на проблемите в енергетиката. Досегашните мерки според бизнеса са неадекватни и недостатъчни, синдикатите също имат своя визия за промяна на свободния пазар на ток.

На този етап отпада идеята големите предприятия да купуват директно ток от държавните производители като АЕЦ "Козлодуй".

"Съгласно закона всички действия като покупка на електрическа енергия независимо дали се касае за нормална сделка, или технологични разходи, трябва да минат през централизирания борсов пазар", каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Бизнесът обаче настоява свръхпечалбите на енергийните дружества да бъдат върнат като пари обратно на фирмите.

"Пазарът ни не работи, ние нямаме достъп до електроенергия, каква икономика...", коментира представителят на КРИБ Константин Стаменов.

За нови финансови мерки заговори и енергийният министър.

"Ако предприем отвсякъде мерки, които да спестяват накрая пари, ще получим синергичен ефект накрая", коментира Андрей Живков.

Според синдикатите също така трябва да се помисли и за намаляване на цените на въглеродните емисии, за да поевтинее и токът от термичните централи на въглища.

"Бързи и лесни решения няма, всяко едно решение трябва да се огледа с оглед на неговата законосъобразност и целесъобразнос", смята служебният премиер Стефан Янев.

Всички събрани идеи ще бъдат описани като конкретни предложения и внесени за разглеждане по време на Съвета на Европейския съюз тази седмица, където България ще бъде представена от президента.

"Не се съмнявайте, че това, което реши правителството, и това, което вие повдигате, аз ще го остоявам, включително и по отношение на въглеродните емисии", каза Румен Радев.

Служебният премиер Стефан Янев поиска и подробен доклад за състоянието на "Топлофикация София". Очаква се дружеството пак да получи пари от Българския енергиен холдинг.