Няма да има сериозно повишение на цената на бензина и дизела поради конфликта в Израел. Това заяви пред bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

"Във вчерашния ден, за съжаление, отново наблюдавахме поскъпване в цената на петрола, и то немалко - в рамките на 4-5 долара. И това се дължи на факта, че пазарите изпитват страх този конфликт да навлезе в по-сериозна фаза, което да доведе до ограничаване на количествата продукт на световния пазар", каза Бенчев.

И предупреди - пазарът единствено чака, като никой не може да прави прогнози как ще се развият нещата. Все пак имало 3 варианта - нещата да останат както се очаква към момента - да има сухоземна операция в Газа, което би оставило цените същите, вторият - да има война между две от големите сили в региона - Израел и Иран, което би довело до сериозен скок в цената, а третият и най-лошият вариант е да започне една обща, регионална война около границите на Израел.

"Но нека не плашим хората, не очакваме, поне към момента, някакви ужасяващи стойности на цените на горивата. Чух онзи ден, че ще станат над 4 лева горивата - не, няма да станат. Ако първите два варианта се реализират, дори една прокси война между Иран и Израел да започне, не очаквам цените да минат 3 лева, 3 лева и няколко стотинки", оптимист бе Бенчев.

Това са основните очаквания, няма основание за страх, подкрепи тезата и икономистът Владимир Сиркаров. "Но това зависи от това, доколко ще се интезифицира напрежението и има различни сценарии. Със сигурност, най негативният е директен конфликт между Израел и Иран, което ще има много сериозно икономическо отражение."