Еднократната добавка от 75 лв. за ваксинирани пенсионери ще се изплати на 1 февруари. Идеята е тя да се дава на различно число от пенсията, за да не се объркват още повече хората. Това съобщи шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов след заседание на социалната комисия в парламента.

Здравното министерство ще подават данни за ваксинираните до 25-то число на месеца. А парите ще се превеждат през следващия месец. Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите.

Шефът на НОИ призова пенсионерите да отидат за еднократната добавка, когато получават и пенсията си в пощенския клон, за да няма опашки и струпвания. Пенсионерите не трябва да подават заявления, нито да пращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

През февруари ще има и нов документ, където ще се разпишат всички видове добавки, за да не се бъркат хората какво получават. Причината е, че през февруари освен 75 лв. за ваксинирани, ще се превежда и ковид бонуса от 60 лв.

За помощта за ваксинираните пенсионери са предвидени 100 млн. лв.

Тя ще се изплаща в три случая:

- на всеки пенсионер, който е със завършен ваксинационен курс до 31 декември 2021 г.

- на всеки пенсионер, който завърши ваксинационен курс за COVID-19 или е с поставена допълваща (бустерна) доза ваксина за COVID-19 в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. включително

- на всеки пенсионер, който има поставена първа доза ваксина за COVID-19 в периода от 1 юни до 30 юни 2022 г. включително