Николай Андреев - настоящият главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп", найголямата мултиплатформена медийна компания в България, част от United Media, медийното подразделение на United Group - поема поста от Атанас Добрев, който обяви своето оттегляне през август.

Телекомът ще се управлява от опитен финансист, който в последните 3 години има основна роля телевизията да надскача по приходи и рейтинг не конкурентите, а самата себе си.

В медията като главен изпълнителен директор го заменя професионалист, чиято професионална биография ще е гаранция за журналистическа независимост United Group, водещият доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, обяви, че Николай Андреев е назначен за главен изпълнителен директор на българския телеком оператор Vivacom от 1 декември.

United Group съобщи, че Дирк Геркенс, директор „Програмиране, продукция и рекламни продажби“ на United Media, е назначен за главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп". Геркенс, чийто професионален опит включва позиции като главен изпълнителен директор на RTL Klub и главен изпълнителен директор на TV2 в Унгария, ще съчетае новите отговорности с лидерската си роля в United Media.

„Имаме удоволствието да обявим имената на двама утвърдени мениджъри. Ники е всестранно развит професионалист с доказани лидерски качества в различни индустрии. Той свърши изключителна работа за развитието на "Нова Броудкастинг Груп" до днешния успех на компанията. А Дирк е високо ценен европейски телевизионен мениджър с над 25-годишен опит в тази сфера“, каза главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг.

„От името на борда на компанията искам да благодаря на Атанас за развитието на Vivacom под негово ръководство през последните осем години и половина, както и за успешното интегриране на компанията в United Group. Радвам се, че назначаваме много успешен лидер от групата, който да продължи работата му“, заяви тя.

Боклаг изрази увереност, че с новите главни изпълнителни директори Vivacom и Нова Броудкастинг Груп ще надградят успеха, който имаха през последните години.

„Българският пазар и нашият бизнес тук са много важни за United Group. Сигурна съм, че развитието и на Vivacom и на "Нова Броудкастинг Груп" ще продължи да се разгръща все по-силно“, каза още тя.

“Юнайтед Груп” - собственикът на най-големите в България текекомуникационна и медийна компания, залага на двама опитни мениджъри, чиито качества очевидно познава и оценява. Година и половина след покупката на "Виваком" предприе очакваните промени в България.

Неофициално от месеци в телекомуникационния бизнес у нас се коментира предполагаемото присъединяване към "Виваком" като главен изпълнителен директор на Николай Андреев. Финансистът, който в последните 3 години бе главен изпълнителен директор на "Нова Броукастинг Груп", преведе оперативно медията не само през две успешни сделки за продажба, но телевизията е в позиция да надскача сама себе си, а не конкурентите.

Последните рейтинги например за гледаемостта в трите изборни дни тази година - 4 април, 11 юли и 14 ноември, сочат категорично превъзходство на Нова тв.

"Пийпълметричните данни за месец март показват, че сме увеличили преднината си в праймтайм до цели 42% спрямо втората телевизия в класацията. Освен значително подобрените резултати за водещия ни политематичен канал отчитаме повишаване на гледаемостта и на всичките си телевизионни канали в групата", казва Николай Андреев в интервю пред "24 часа".

Той управлява "Нова Броудкастинг Груп" като главен изпълнителен директор от 2019 година, като преди това е неин финансов и административен директор в продължение на 10 години.

През 2014 година печели отличието "Най-добър финансов директор" на годишната церемония на Форума на финансовите директори на EY и Forbes за неговите професионални постижения и за приноса му както към развитието на професията, така и към развитието на "Нова Броудкастинг Груп".

Преди да се присъедини към водещата медийна и технологична компания, е бил финансов директор и директор "Връзки с инвеститорите" в Девин АД.

Заемал е различни финансови позиции за България и страните от Централна и Южна Европа в международната корпорация Юниливър. Магистър е по финанси от Университета за национално и световно стопанство. "Нова Броудкастинг Груп" ще бъде ръководена от Дирк Геркенс, който досега беше супервайзор на дейността й от страна на собственика на Нова - "Юнайтед груп".

Той има над 25 години опит в големи тв компании в страни като Люксембург, Полша, Унгария. В продължение на 13 години е ръководил унгарското поделение на RTL – RTL Klub, както и унгарския канал Tv2. Той често влиза в класациите за най-влиятелни личности в унгарската медийна индустрия Учил е журналистика и финанси в Белгия и е завършил магистратура в един от най-старите и престижни университети в бизнес областта в Испания.

53-годишният тв шеф е роден в Белгия, но има германски и испански корени, поради което смята себе си за истински европеец. Освен страстта му към телевизията негово хоби са футболът и ските. "Юнайтед груп", водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, купи "Нова Броудкастинг Груп" на 22 януари 2021.

„Нова“ се състои от 10 телевизионни канала, включително националната Нова тв, и най-голямата онлайн платформа в България – „Нетинфо“, която достига средно до 80% от българското население всеки месец. Тя също така управлява четири радио станции. Придоби и вестниците „Телеграф“, „Монитор“, "Политика" и "Борба".

На българския пазар "Юнайтед груп" притежава и телеком оператора "Виваком". Той е познат с това име повече от 10 години. Преди това е Българска телекомуникационна компания ЕАД, която оперира на пазара от 1992 г. Тя придобива лиценз за GSM оператор през 2005 г.

Днес "Виваком" е оператор с голям телекомуникационен обхват, като предлага мобилни и фиксирани гласови услуги, оптичен интернет, сателитна и интерактивна телевизия от най-ново поколение. Компанията разработва и редица иновативни услуги в сферата на Интернет на нещата и умни градове. Социалната й политика, обединена в платформата Vivacom Fund, включва сериозни ежегодни инвестиции в сферите на образованието, културата, спорта и благотворителността.

"Юнайтед груп" е създадена през 2000 г. Собственост е на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) - една от най-големите глобални инвестиционни компании, и Кей Кей Ар (KKR). Групата присъства и в Хърватия, Сърбия, Словения, Босна, Черна гора, Северна Македония и Гърция. Само преди дни нейното подразделение "Словения броудбанд" с писмо поиска да придобие наймалко 51% от българската "Телелинк бизнес сървисис груп".

Писмото за намерение не представлява обвързваща оферта и придобиването подлежи на одобрение от органите по конкуренция, казват от "Телелинк Бизнес сървисис груп" в съобщение до инвеститорите, публикувано на 8 ноември.

Седмица преди това стана ясно, че акционерите в "Телелинк бизнес сървисис груп" Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов са готови да предложат за продажба на Българската фондова борса (БФБ) дял от над 50% в компанията в началото на следващата година. Със седалище в Нидерландия United Group е водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Оперира в осем държави и има повече от 11 млн. потребители и близо 12 500 служители.