Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в семейна среда ще се увеличи значително от 1 юни 2023 г. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от пресслужбата на МС.

Съгласно измененията размерът на финансовата подкрепа, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на бедност за съответната година, а не, както е в момента - с гарантирания минимален доход.

Общият размер на еднократната помощ за превенция на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в семейна среда, както и за отглеждане при близки и роднини и в приемни семейства, ще бъде до двукратния размер на линията на бедност.

Това ще повиши максималния общ размер на помощта до 1008 лв., което е с 258 лв. или с над 34% повече от сегашния ѝ размер. 

Помощта ще може да се предоставя до шест пъти в годината, а не до четири пъти, както беше досега.

Еднократната помощ за превенция на изоставянето ще може да се изплати веднага след издаването на заповедта за нейното отпускане.

Ще се увеличат и месечните средства за отглеждане на деца, настанени в семейства на роднини или близки или в приемни семейства.

С промените се регламентира още, че през първата година от следосиновителния период посещенията от представител на Дирекция „Социално подпомагане“ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година - поне по един път на три месеца.

С друго решение на правителството от днес над 320 хил. домакинства от уязвимите групи ще получат по 148,35 лв. еднократна помощ за отопление по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.