„Абсолютно публична информация е това какви пари са изплатени на бизнеса. Двете министерства - Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката са раздали 1 млрд и 600 млн. и още 400 млн. са в ход – договорени и обещани. Очакваме отчетите на бизнеса, за да получат средствата. Ускорено работим с НАП, които към момента са се разплатили с 30% от компаниите - предимно от ресторантьорския бранш", това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

60 млн. лв. е размерът на помощите, изплатени за последните 10 дни, а общата интервенция е 2 млрд., от които 400 хиляди предстоят да стигнат до бизнеса, без да се слагат в сметката парите от централния бюджет, допълни Борисов. 

По думите му България се справя много успешно с пандемията в световен план. Той поясни, че когато излязат общите данни за Европейския съюз страната ще стои най-добре на картата. По думите му всички средства по мярката 24 лв./ден или т.н. "Запази ме" са разплатени. 

"България имаше най-либералните мерки в Европа. Приключваме годината, като една от единствените държави в Европейския съюз, която запази своето потребление като фактор на икономическия растеж. Считам, че мерките дадоха резултат, защото поддържаме едно от най-ниските нива на безработица в ЕС - 7%. За сравнение процентите в Испания са над 16% и 40% младежка безработица. Поддържаме финансова стабилност и приключваме годината с много добри финансови и макроикономически показатели – държавният дълг съотнесен към БВП и дефицита", посочи още Борисов. 

Стана ясно още, че Борисов се е срещал с представители на ресторантьорите в петък.

"Проведохме разговор и се разбрахме, ако продължат мерките от гл.т. на противоепидемичната им част, ние ще продължим икономическите мерки. Като икономически министър се моля за всеки един бранш и колкото по-бързо заработят – толкова по-добре, но трябва да се съобразим и с баланса, подчинен на здравето на хората", посочи още министърът на икономиката.