Предложението на служебното министерство минималната пенсия да стане 340 лв., а останалите да се повишат с 12,5% чрез вдигане на тежестта, мина на първо четене в бюджетна комисия.

След час дебати депутатите решиха да дадат зелена светлина на проекта, но между първо и второ четене политическите сили ще внесат свои предложения за актуализация. В предложението на служебното правителство е заложено пенсията за старост да стане 170 лв., като и тези свързани с нея, също ще бъдат увеличени с 14,3 %", обясни Донев.

Около 2,08 млн. пенсионери ще получат увеличение със средно от 12,5%, добави още министърът. Така, че предложението, което сме направили е максималният размер на пенсията съответно от 1440 да стане 1500 лв., каза още Донев.

Според разчетите, консолидираният бюджет на ДОО по приходите и трансферите е на стойност 15 194 455,5 хил. лв.

Пенсионерите няма да загубят 10 лева от тези 50 лв. добавка, който получават, обясни социалният министър. Припомни, че служебният кабинет предлага помощ "бедни" за над 413 хил. пенсионери, които са над 65 г. Тя ще се изплаща през социалното подпомагане и по този начин възрастните хора ще достигнат пенсии до линията на бедност от 369 лв. През следващата година тя се вдига на 413 лв., което е увеличение с 44 лева, припомни още Донев. И обясни, че по този начин доплащането на пенсионерите ще се увеличава ежегодно, тъй като линията на бедност расте.

"Пенсионерите няма да загубят тези 50 лева, а точно обратното, те ще получат 29-30 лева повече към това, което са получавали до момента. Пенсионерите, които нямат допълнителни доходи, ще получават тази месечна социална помощ, която да допълни доходите им до линията на бедност", обясни още Донев.

Първата заявка за промяна дойде от ГЕРБ. Бившият финансов министър Кирил Ананиев обясни, че пенсионерите трябва да получават 100 лева добавка до края на епидемичната ситуация, а не 50, както до този момент. Увеличението на пенсиите не нарушава бюджетната рамка, категоричен беше финансовият министър Асен Василев.

По думите му в средносрочната прогноза 2022-2023 допълнителният разход на НОИ, свързан с индексацията на пенсиите, не нарушавала стабилността на бюджета и няма да влезем в процедура по свръхдефицит. Промените, заложени в бюджета на НОИ, свързани с актуализацията на пенсиите, съвсем спокойно се побират в бюджетната макрорамка на бюджета за 2022 година, посочи още Василев.