Мика Зайкова подкрепя идеята токът за общините да бъде на цени за бита, а не по цената на борсата, както искаха и много от кметовете, за да не се спира уличното осветление в градовете и селата. Това обаче може да стане с промяна в закона, припомни експертът.

Надявам се да не ходим със свещи и фенери заради спрян ток по общините, каза в сутрешният блок на bTV икономическият експерт и бивш депутат от ИТН.

Тя посочи, че има бюджетни разходи, които не може да се избегнат и даде пример със социалните плащания, инвестициите в хора, както и капиталовите разходи. Има обаче перо, от което може да се реже, каза Зайкова и обясни, че това са разходите за издръжка на правителството, които са вдигнати с 3,5%. Ако трябва да отрежем, нека да е точно оттук, настоява Зайкова.

Тя посочи пример как ще се похарчат 100 лева. "За да изтегля 100 лева, плащам 2 лева такса на банкомат. Според инфлацията от ноември 2021 г. досега за стоките в малката кошница, базирайки се на едно наше изследване и на това на КНСБ, излиза, че тя ще изяде 34 лева плюс 2 лева за теглене на банкомат. Останаха 60 лева от онези 100 лева. Лекарствата също много поскъпнаха, в пъти. Един блистер бромхексин го купувах миналата година по 3 лева, сега е 11 лева. Затова да отделим още 8 лева само за най-елементарни лекарства. Остават 60 лева , отиваш в магазина - излизаш без 50 лв. Олиото е по-скъпо с 43%, хлябът е 2 лв. Да си купиш 1 хляб, сирене, олио, брашно, половинка кайма, от най-евтиното свинско месо, без риба - защото е деликатес, за 1 месец трябват над 167 лева. Дай боже, когато падне мораториумът, да не скочат цените", допълни Зайкова.

Ще има нов състав на КЕВР, да смятат, както трябва. През ноември с 300 лв. минимална пенсия си купувах 300 хляба, сега през януари - 248 хляба, а през март - 180 хляба, и то при минимална пенсия от 370 лева. Затова синдикатите искат минимум заплата от 710 лева.