2022 г. бележи началото на нова „крипто зима“. Криптоборси с висок престиж влязоха в процедура по несъстоятелност, а цените на цифровите валути буквално се сринаха. Събитията от годината изненадаха много инвеститори и направиха задачата да се прогнозира цената на най-известната криптовалута биткойн много по-трудна.

Криптопазарът беше залят от експерти, които отправяха трескави прогнози за това накъде ще се насочи биткойнът. Те често бяха положителни, въпреки че някои додоха точна оценка, че криптовалутата ще потъне под $20 000 за монета.

Много наблюдатели на пазара бяха хванати неподготвени в една бурна година за криптовалутата, с провали на високопоставени компании и проекти, които разтърсиха индустрията.

Процесът започна през май с колапса на terraUSD или UST, алгоритмична стабилна криптомонета, която трябваше да бъде обвързана едно към едно с щатския долар. Неговият неуспех свали дъщерния токен luna на terraUSD и удари компании с експозиция към двете криптовалути.

Three Arrows Capital, хедж фонд с възходящи възгледи за крипто, изпадна в ликвидация и подаде молба за банкрут поради експозицията си към terraUSD.

След това дойде ноемврийският крах на FTX, една от най-големите борси за криптовалута в света, управлявана от Сам Банкман-Фрид, изпълнителен директор, който често беше в светлината на прожекторите. Последиците от FTX продължават да тресат индустрията на криптовалутите.

В допълнение към специфичните крипто неуспехи, инвеститорите също трябваше да се борят с нарастващите лихвени проценти, които оказват натиск върху рисковите активи, включително акции и крипто.

Биткойнът потъна с около 75%, откакто достигна историческия си връх от близо 69 000 долара през ноември 2021 г. и повече от 2 трилиона долара бяха заличени от стойността на целия пазар на криптовалута. Сега биткойнът се търгува за малко под 17 000 долара.

Ето колко се е променила стойността на седем популярни криптовалути през 2022 г. към 22 декември според изчисленията на CNBC.

  1. Terra: -100%
  2. Solana: -93%
  3. AMP: -93%
  4. Cardano: -80%
  5. Ether: -67%
  6. Bitcoin: -63%
  7. Dogecoin: -55%

Цените вероятно ще паднат още повече, след като търговците и крипто компаниите започнаха да виждат, че няма добри изгледи цените да бъдат подкрепени. 

Крипто се счита за силно променлив актив, който е обект на непредсказуеми колебания и спадове на цените. Поради тази причина финансовите експерти обикновено съветват да не инвестирате повече в крипто, отколкото сте готови потенциално да загубите.

Ако 2021 г. беше „годината на криптовалутата“, то 2022 г. беше годината, в която се срина. Милиони бяха направени и загубени от крипто инвеститори, докато крипто компаниите бяха основани и прекратени.

С наближаването на 2023 г. едно нещо е ясно: ерата на бурно инвестиране в крипто пазара и цялостното ирационално изобилие на криптовалути приключи. 2023 е годината, в която криптовалутите трябва да пораснат и да изчистят грешките си.

Ето пет прогнози за следващата година в цифровата икономика:

Прогноза #1: Естествен подбор на крипто екосистемата

Естественият подбор на екосистемата на цифровите активи ще бъде мощна сила през 2023 г. – и това е положително развитие. Добрите компании ще станат по-силни, а лошите ще изчезнат или ще бъдат преструктурирани – оставяйки по-добре позициониран пазар за бъдещето.

Вече виждаме как дарвинизмът завладява пазара, като оцеляват само добре управляваните и добронамерени компании. Макар че с навлизането в 2023 г. ще има още неща за сваляне, този процес е необходим и много полезен за бъдещия растеж на екосистемата на цифровите активи. Преоформянето и възстановяването на репутацията на индустрията и начина, по който тя прави бизнес, ще продължи да се ръководи от институционални инвеститори, изискващи повече контрол, управление на риска, прозрачност и проверки на реалността.

Докато сме на тема институционални инвеститори, фирми като Softbank, Sequoya и Temasek (за да назовем само няколко) също трябва да направят малко отрезвяване. Този процес на съзряване и отрезвяване ще премахне част от измамите, некомпетентността и липсата на опит в индустрията – и това е нещо добро. Останалите компании ще бъдат по-силни за него и индустрията ще бъде в по-добра позиция да започне да процъфтява отново.

Прогноза №2: Регулиране навсякъде, освен в САЩ

Държавите по света ще вземат критични решения относно регулирането на криптовалутите през 2023 г., докато в САЩ няма да настъпят значими регулаторни движения поради нефункциониране на законодателството.

Едно нещо, което знаем със сигурност, че ще се случи през 2023 г., тъй като е свързано с крипто регулацията в САЩ, е вътрешните борби (и много от тях). От Комисията по ценните книжа и борсите и Комисията за търговия със стокови фючърси до демократите и републиканците и нека не забравяме екипа на децентрализираните финанси (DeFi) срещу традиционните финанси (TradFi), 2023 г. ще бъде също толкова забавна, колкото WWE, така че вземете пуканките . Никой обаче няма полза от безизходица от неразрешени борби за власт и следващата година няма да е по-различна в цифровата икономика. Докато някой би искал да се надява, че нов Конгрес може да постигне смислено крипто законодателство, вероятността това да се случи е толкова висока, колкото Сам Банкман-Фрайд да запази бахамския си пентхаус.

Но докато САЩ се карат и дебатират, страните по света отбелязват напредък и през 2023 г. много от тези регулаторни режими трябва да се оформят.

Европейският съюз предприема мащабна стъпка в началото на 2023 г. за гласуване и прилагане на Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCAR/MiCA), който определя рамка за регулиране както на емитирането на криптовалути и активи, така и на транзакциите (т.е. търговията , инвестиции и плащания). По-конкретно, законопроектът MiCA съдържа няколко разпоредби, които според регулаторите са необходими за „овладяване на Дивия запад на крипто света“.

Междувременно азиатските регулатори поемат крипто парапетите по различен начин. Целта на Хонконг за 2023 г. е да увеличи достъпа на дребно до крипто, което изисква специфична регулаторна стратегия в подкрепа на тези цели. В остър контраст, близкият Сингапур сигнализира, че ще затегне регулациите след големите загуби за инвеститорите тази година, докато Южна Корея, която все още се справя с последиците от срива на Terra, ще се съсредоточи единствено върху прилагането. От друга страна, Индия, донякъде уникална за региона, използва данъчната политика, за да стимулира поведението.

Прогноза №3: Метавселената и NFT се завръщат от мъртвите (но не по начина, по който си мислите)

Блясъкът и блясъкът на метавселената и незаменимите токени може да са опетняващи, но практичните, многостранни и неизбежни употреби и на двете ще бъдат много по-ясни през 2023 г.

Неотдавнашният разказ за смъртта на метавселената (отчасти базиран на мрачните финансови перспективи на Meta Platforms) е преждевременен, по същия начин, по който беше изобилието от нейното непосредствено значение и приемане на пазара преди година. Никой не трябва да гледа на Мета и цялостното изграждане на инфраструктурата на метавселената като на проект за 2023 или 2024 г. Истината е, че метавселената е неизбежна, но ще отнеме години, за да се реализира напълно. С това казано, 2023 г. ще отбележи началото на начина, по който възприемаме „преживяванията в метавселената“. Новите случаи на употреба в предприятието, здравеопазването, образованието и други ще доведат до колективното ни внимание практическата полза от по-малки дози от метавселената – дори в ежедневието ни. Напредъкът в технологията за идентичност, заедно с AR/VR устройствата (помислете за XR проекта на Apple) също ще бъдат във фокуса на вниманието през 2023 г.

Същото важи и за NFT. Пазарът на незаменими токени също ще премине през своеобразно прераждане през 2023 г., отдалечавайки се от това да бъде сам по себе си двигател на стойността в домейна на дигиталното изкуство и колекционерската стойност и по-близо до това, което е трябвало да бъде технологията – предимно цифрово доказателство на произхода и автентичността на обект, като стойността му произтича само от това, което представлява. През 2023 г. гъвкавостта на NFT също ще започне да блести. Фунията от иновативни начини за използване на NFT ще продължи да се разширява през 2023 г. От веригата за доставки и логистиката до здравеопазването, недвижимите имоти и търговията на дребно, NFT ще имат по-всеобхватна и постоянна роля в дигитализиране на операциите.

Прогноза №4: 2023 г. може да бъде „годината на CBDC“ /Цифрова валута на централната банка/ по света, но няма да има дигитален долар в полезрението

Надпреварата във въоръжаването на CBDC ще продължи, тъй като централните банки създават съюзи с търговски банки и доставчици на технологии, за да укрепят позицията си за тестване, стартиране и изпълнение на своите уникални стратегии за CBDC.

Тъй като повече от 80% от световните централни банки вече обмислят пускането на цифрова валута на централната банка (CBDC), 2022 г. беше предимно пълна с изпитания и тестове. Въпреки това, движенията на нации по света за превръщането на CBDC в реалност набират скорост и ще се превърнат в основен приоритет през 2023 г. – особено когато се очертава надпреварата за определяне на глобален стандарт. Освен това търговските банки се интересуват все повече от пространството и ще започнат (или ще продължат) да си партнират с централни банки и доставчици на софтуер, за да гарантират успех и масово приемане.

Въпреки че китайският дигитален юан е далеч отвъд останалите, много страни напредват – с цел за 2023 г. възможност за внедряване. Банката на Япония пилотира внедряване с големи банки в началото на 2023 г. Турция обяви, че ще стартира своята CBDC през следващата година, докато ЕЦБ възнамерява да започне работа по разработването на наръчник с правила в началото на 2023 г. относно въвеждането на цифрово евро. Светът на парите и плащанията очевидно е на път към по-широко приемане на блокчейн през 2023 г., като SWIFT дори признава необходимостта да се движи в тази посока.

Прогноза №5: Институционалните инвестиции в цифровата икономика ще скочат до небето

Институционалните инвеститори ще направят големи ходове с големите си пари.

През 2022 г. научихме, че отвъд организационните проблеми на криптовалутата, тя е тясно свързана с традиционните пазарни движения и цялостната икономика. За 2023 г. представянето на домейна отново ще зависи от световните икономически нагласи. Ако опасенията намалеят, може да видим повишаване на цените на крипто, както и инвестиции в пазара на цифрови активи.
Независимо от пазарните тенденции, вероятно ще видим по-традиционни фондове със сини чипове (т.е. KKR и Hamilton-Lane заедно със Securitize) да се токенизират – правейки ги по-достъпни за по-широка сфера от инвеститори. Освен това все повече и повече пазарни играчи с голяма капитализация ще се преместят в пространството за токенизация (т.е. JPMorgan, HSBC, Fidelity, Goldman Sachs) и в резултат на това ще видим значителен подем в дейността по сливания и придобивания. Въпреки това, предупреждение за всичко това, както беше споменато по-горе, е дали законодателите и регулаторите се засилват, за да осигурят необходимата стабилност.

2023 г. също ще бъде отлично време за инвестиране във фондове за рисков капитал, фокусирани върху блокчейн екосистемата (не крипто фондове). Историята показва, че фондовете за рисков капитал, които се набират по време на рецесии, превъзхождат фондовете с различни реколти. Плюс това има много смисъл, защото оценките в екосистемата на блокчейн ще бъдат много по-разумни и надолу към Земята през следващите няколко години.