Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст се наблюдава при хранителните стоки. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата. 

"Една от основните причини за инфлацията е поскъпването на горивата. Не за пръв път виждаме как поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да добавим и поскъпването на електроенергията. Така че всички тези фактори водят до повишаване на крайните цени за потребителите", това обясни финансовият анализатор Иван Стойков, цитиран от БНР.

По думите му има и редица други причини, които влияят върху процеса, обусловени от икономически предпоставки и от пандемията, която също е икономически фактор.

"Така се предизвиква недостиг на определен вид суровини, които от една страна се добиват в по-малки обеми, в по-малки количества. От друга страна, и доставките са малко затруднени, което малко по малко оскъпява още на етап добиване на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттам нататък вече за повишаването на цени на стоки и услуги", допълни Стойков. Ако се добавят и факторите горива и електроенергия, то се стига до ситуацията, в която има по-високи цени и за потребителите, и за бизнеса. 

Как да спасим парите ни

Финансовият експерт заяви, че ако искаме да спасим парите ни, то е редно да помислим за варианти, различни от банков депозит. Причината - ако имаме заделени пари в банка, то те ще се обезценяват с размера на инфлацията. 

"Ще си получим сумата, която е депозирана, но ще можем да си купим по-малко неща с тази сума. За да запазим стойността на парите, трябва да изберем нещо различно от депозит, защото лихвите там са много близки до 0%", разясни Стойков, като препоръча инвестицията в имот.

"Другите варианти са да се инвестира на капиталовия пазар. Това са вече възможностите за покупка на акции, на облигации", допълни финансистът.