Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо досегашната от 710 лв. Повишението ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева.

Увеличава се и линията на бедност - от 413 лв. 504 лв. Увеличението е с 22 процента.

В сила са основните разпоредби на закона, с който се удължава действието на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, Здравната каса и Държавния бюджет от изминалата година до приемането на нови бюджети през настоящата 2023-а. 

По-евтини с 10 процента, са електронните винетки. Отпадна, обаче мярката за подпомагане на шофьорите с отстъпка от 25 стотинки на литър заредено гориво.

В столичния градски транспорт вече се пътува с електронни билети за време, които задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство. Предлага се и нов вид превозен документ - 24-часова карта за неограничен брой пътувания с всички видове транспорт, а цената е 6 лева. Има и 72-часова карта за 15 лева, както и седмична с два безплатни дни. Вече няма превозни документи на хартия.

БНБ повишава основния лихвен процент на 1,42 %. Плавното му повишение започна още през октомври заради инфлационните процеси в страната. ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някои левови кредити. Увеличаването е на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Влиза в сила и новият по-висок праг за регистрация по ДДС – 100 000 лева. Досега прагът беше 50 000 лв. 9-процентните намалени ставки, въведени заради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и използването на спортни съоръжения също се удължават с една година. През декември парламентът реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.