Министерството на туризма е изплатило авансовите суми по три от сключените четири договора с професионалните организации на екскурзоводите и планинските водачи. Общата стойност на преведените средства е 1 302 000 лв, съобщават от ведомството.

Дейностите в предмета на договорите представляват услуги, свързани с иновативно рекламиране чрез онлайн презентации и турове, извършени от професионални екскурзоводи и планински водачи. Това е вид дигитална трансформация на традиционните подходи за осъществяване на маркетинг. Така ще се насърчи развитието на вътрешния туризъм и ще подпомогне финансово екскурзоводите в дългосрочен план.

Изплащането на средствата става в изпълнение на обществена поръчка “Избор на външни експерти за популяризиране на малките и средни предприятия и организациите за управление на туристическите райони“, финансирана от проект „Повишаване на капацитета на малки и средни предприятия в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на организациите за управление на туристическите райони“.