Забелязали сте поскъпването на почти всички основни стоки и услуги, нали? Официално говорим за незначителна инфлация от 3-4%, но домашният бюджет показва, че парите ни стигат за много по-малко количество продукти. 

Официалната версия гласи, че поскъпване на живота има в цяла Европа. Причините - пандемията, намаленото потребление, намаленото производство, енергийната криза и не на последно място климатичните особености. 

У нас от близо половин година олиото струва средно 4 лева за литър, а на фона на нарастващите цени за ток и горива, се оказва всички хранителни стоки да скочат дори още. Междувременно обаче в Германия олиото струва 1.39 евро за литър и 3.99 евро за 3 литра или струва около 2,70-2,80 лева за литър. Почти същата - около 3 лева за литър, е цената на олиото в Австрия и Италия. 

Не, няма проблем в калкулацията. Нито причината за нереалистичните разминавания в цените е заровена в стандарта за живот. Всъщност минималната работа заплата в България е 332 евро, докато в Германия е 1585 евро или близо ПЕТ пъти повече. Не само минималната работна заплата в най-ниска от целия Европейски съюз, но и средното възнаграждение за час работа -  6,5 евро в България, а в Германия 36,6 евро за час - шест пъти повече. 

В същото време цената на т.н. потребителска кошница у нас се оказва по-висока от тази в Германия. Това показва справка в основни групи стоки. Брашното например у нас се търгува за около 1,40 лева за килограм, докато цената му в Германия е 39 евроцента или около 80 стотинки в българска валута. Захарта и яйцата са приблизително на еднакви цени у нас и в Германия. Опаковка от 250 грама масло у нас струва средно 5 лева, ако няма промоционална оферта в магазина, докато стационарната цена на продукта в Германия е 1,35 евро или грубо 2,70 в лева. 

"Лъжат ни, че цените в цяла Европа са скочили като в България, но на практика хранителните стоки в Германия са по-евтини, отколкото в родината ни", възмутен е българин, живеещ в чужбина. 

За съжаление няма никакви хоризонти цените да паднат, а икономисти предвиждат нов скок, както в основни стоки и услуги, така и в сметките ни за ток, вода, парно и горива. 

Цени в Германия:

Цени в Австрия: 

Цени в Италия: