Представители на КРИБ и на Българската федерация на индустриалните потребители на енергия (БФИЕК) се срещнаха с министър-председателя Стефан Янев. След нея стана ясно, че бизнесът има искания към кабинета заради рекордните цени на тока. "Разбрахме се правителството да се подпишат двустранни споразумения с производителите на ток. И това да стане до края на другата седмица със срок до края на 2022 г.", каза Кирил Домусчиев от КРИБ. Той допълни, че неговата организация няма да протестира, но ще чака да се решат незабавно проблемите.

"В рамките на следващата седмица, когато изясним критериите, ще се направи анализ. Изчакайте да поработим", каза енергийният министър Андрей Живков.

Домусчиев съобщи, че е постигнато е споразумение с правителството да се работи активно в следващата седмица, за да бъдат сключени двустранни договори между АЕЦ и НЕК с около 150-160 големи предприятия до края на 2022 г. „Направихме куп предложения за излизане от кризата или поне частично решаване на проблема. Факт е, че в определени моменти цените тук продължават да са най-високите в Европа. По-специално за електроинтензивната ни индустрия цените са убийствени, спрямо конкурентите ни в останалите европейски държави, без да говорим за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика“, посочи още председателят на КРИБ.

Кирил Домусчиев определи разговора като ползотворен. По думите му в помощ на българската индустрия от КРИБ предлагат „хибриден модел“. „Вече правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас и не решава проблема на големите енергоинтензивни предприятия, където себестойността на електроенергията е важна част в себестойността на продукцията и пречат на нейната реализация и износ“, допълни той.