Успокояване на инфлацията, забавяне на икономическия растеж и опасност от рецесия са очакванията на икономистите Петър Ганев и Стоян Панчев. Според тях обаче рецесията няма да е толкова дълбока и продължителна, че да има загуба на работни места.

Паричното предлагане показва, че инфлацията ще пада. Вероятно обаче ще има оскъпяване на кредитите, което е нормално, когато се вдигат лихви, обясниха двамата икономисти по БНТ. 

Инфлацията изпреварва доходите. Последните данни от 2021 г. показват, че инфлацията е изпреварила значително нарастването на заплатите, което е в размер на 10% но е доста по-ниска от ръста на доходите от пенсиите - 43%. Разходите пък са нараснали с около 23%, каза Панчев.

И двамата бяха на мнение, че вече е късно да изпълним критерия за влизане в еврозоната, свързан с инфлацията, заради дългия период, в който тя беше над 10%. В средата на тази година тя ще е около 3% по-висока от допустимото, а разликата трябва да е до 2%. Според икономистите ЕЦБ е възможно да направи изключение за България, ако имаме политическата воля. Веднъж когато си влязал в чакалнята на еврозоната, може да чакаш повече, политическият въпрос е, че трябва да поискаме извънреден доклад от ЕЦБ дали изпълняваме критериите. Ние сигурно ще поискаме, но рискуваме да не ги изпълняваме и да чакаме повече", обясни Ганев.

Според Панчев обаче е по-добре да изчакаме и 2024 г. не е подходяща за приемане на еврото. "Не съм сигурен, че и дългосрочно това е добре. Смятам, че валутният борд е много по-добър от смяна на валутата, защото така имаме фискална дисциплина. Ако имаме свобода, това ще повлияе и на инфлацията заради купуването на ДЦК", смята той.

Ганев обаче е на мнение, че политиците ни спазват самодисциплина, що се отнася до фискалната политика.