Чакаме редовния конвергентен доклад, който ще ни каже, че не сме готови за еврозоната. Това посочи в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Ако няма правителство, което да води разговорите на високо ниво и последователна политика, много трудно може хаотично, със стъпки от днес за утре да се придвижим към еврозоната, смята икономистът.

Ако си го представим като корито, почти сме влезли в него, но трябва да се задържим там известно време, обясни той относно изпълнението на критерия за инфлацията. 

Запитан кои са рисковите фактори за инфлацията, икономистът поясни, че има спор дали все още е възможно лъкатушене в Европа при настоящата геополитическа нестабилност.

Приемането на Закона за еврото е последната нормативна стъпка преди членството, отбеляза Ганев. "По-скоро не там ще бъде големият въпрос, а в политическия консенсус и изпълнението на критериите.", уточни той.

Следващият финансов министър ще има на разположение по-голяма пица, коментира още Петър Ганев. „Оперативно бюджетът е управляем" и посоката ще е по-скоро политики за хората, защото ресурс има, но трябва да се управлява умно, подчерта той. 

Заплатите продължават да растат с добър темп – както в публичния, така и в частния сектор, отчита икономистът. Според него мисленето "дай да държим ниски заплати, за да сме конкурентноспособни" приключи.

По темата с ПВУ Петър Ганев акцентира върху важността в дългосрочен план на заложените в него реформи и политики. "Дори да изчезне този план, а той след 2-3 години ще изчезне, ние трябва да продължим да следваме тази рамка.", обясни икономистът.