Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива.

Задържат се цените на захар, брашно, варива и месо, казва Иванов.

„Общо взето само при олиото от основните хранителни продукти имаме някакво рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Но бих искал да кажа, че това е доста по-ниско от нивата, които бяха през юли. Там се стигна до 53% разлика спрямо миналата година. Общо взето много добра е реколтата много добра на олио. Към момента се очаква една низходяща тенденция, тя не се случва вследствие на създадената ценова паника“, допълва той пред БНР.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

"Прогнозата беше още октомври да видим драстични нива. Няма драстични нива в момента. Имаме един темп на нарастване. Той е между 5 и 7 процента", коментира още Иванов, като поясни:

 „При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“.

Българският пазар на хранителни стоки е висококонкурентен със свръхпредлагане в момента, което ще задържи цените на храните през зимните месеци, прогнозират експерти.