Еврото трябва да бъде приоритет на България. Хърватия ще ви подкрепи по всякакъв начин. Бъдете смели и отговорни. Това заяви Биляна Борзан, зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Хърватия. Изявлението е направено по време на „Форум за прогресивни леви решения“, организиран от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

„Когато се присъединихме в ЕС, ние бяхме трети отдолу нагоре по икономически параметри. След това Румъния ни изпревари. Сега след приемането на еврото се придвижихме три позиции нагоре. Важно е да се присъедините към еврозоната, защото опитът сочи – цените нарастват с 0,3%, а заплатите се повишават с 20 до 40% на места. По думите на Борзан Хърватска не е усетила съществено тези ползи, заради съвпада с икономическата криза, породена от коронавируса и от войната в Украйна.  

„Цените често са спекулативни, но смятам, че вие като социалдемократи може да застанете на правилната страна, в подкрепа на приемането ви в еврозоната“, подчерта тя.

„Не обичам поговорката „всяка криза ражда възможности“, защото е вярна – богатите получават възможности да забогатяват повече и повече. Трябва да играем ролята на Робин Худ в нашите общества. Трябва да го правим не със засади, а със законови мерки“, коментира Борзан левите политики у нас.