Пикът на годишната инфлация от 18,7% е достигнат, въпросът е колко бързо ще спада. Това заяви икономистът и бивш депутат Георги Ганев в ефира на Нова.

„Най-вероятно през 2023 г. брутният вътрешен продукт ще е много по-голям отколкото това, което са изчислявали в Министерство на финансите”, посочи Ганев.

"С актуализацията на бюджета тази година, въпреки че беше загубено управляващото мнозинство, се подходи много отговорно. Дефицитът може да бъде по-малък, защото с някои разходи изоставаме, което го допускахме и тогава", заяви той.

По отношение на прогнозата на Министерството на финансите за дефицита, Ганев посочи, че най-вероятно един бюджет може да е значително по-амбициозен.

"В същия ден, в който министърът на финансите го представи, излезе ревизия на данните на НСИ за 2021, която ни каза, че живеем в доста по-различна ситуация - много голяма ревизия на БВП, с 6 млрд. повече, отколкото сме го планирали, което означава, че 2023 г. БВП ще бъде много по-голям, отколкото се предполагаше сега. Това означава, че приходите ще са повече и дефицитът вероятно ще бъде по-малък", посочи още специалистът.

"Почти всички двигатели на инфлацията, с изключение на затегнатия пазара на труда - ниска безработица, сериозни темпове на нарастването на заплащането на труда, но вън от това всички двигатели на инфлацията свалиха крака от газта. Моето очакване е, че пикът на годишната инфлация е достигнат, но въпросът е колко бързо ще спада", заяви той. "Намаляване на инфлацията не означава да тя да стане отрицателна, означава забавяне на темповете", коментира икономистът.

По думите му това означава, че приходите ще бъдат по-високи, а дефицитът може да е по-малък.

Бившият депутат се пошегува, че нивото на инфлацията за септември е рекордно само за този век. Припомняме, че то е 18.7%.