Еднократна вноска „свръхпечалба” в размер на 33% за фирмите, които са реализирали такава. Мярката ще се въведе от 1 юли и ще обложи свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли до края на годината. Предвидена е и специална формула, по която да се определи дали дадена фирма подлежи на такова облагане.

Важно за физическите лица - край на плащанията в брой на суми над 5 000 лева. В момента този праг е 10 000. От 1-ви юли отпада и намаленото ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите, фитнесите и други бизнеси. Запазва се само 0-процентната ставка за хляба и брашното, както и данъкът от 9 на сто върху бебешките храни и книгите.

Това са по-сериозните промени, които правителството предлага за гласуване от новия 49-и парламент.

„Миналата година държавата щедро раздаде пари на бизнеса, сега иска да измисли някакъв данък, с който да си ги върне обратно същите пари. Това е малко абсурдно. По-добрият вариант е част от бизнеса, който има големи свръхпечалби, просто да върне помощта, която е ползвал неправилно и ненужно миналата година. Така няма и да се въведе прецедент с еднократни данъци. Ние знаем, че в България нещо, като го въведеш еднократно, то става вечно и никога после не може да се отмени. 33% данък е много по-високо от това, което сме имали досега”, коментира икономистът Георги Ангелов, цитиран от Нова ТВ.