Животът ще продължава да поскъпва през следващите месеци. Най-вероятно, инфлацията ще остане висока през цялата година. Това прогнозира финансистът Даниел Дончев пред портала „Моите пари“.

Пандемията и високите цени на енергоносителите доведоха до рекордни стойности на инфлацията от 2008 г. насам. Поскъпването на живота потребителите усещат предимно в магазина:

„Лично на мен най-много ми прави поскъпването на млечните продукти – цената на сирене, прясно мляко, масло. Само за броени месеци то поскъпна с близо 2-3 лева на разфасовка от 250 грама. Но мисля, че цените са доста по-високи от официално обявената инфлация от 7,5%“.

И при плащането на месечните сметки:

„Все още не съм усетила твърде голяма разлика в цената на тока – потреблението, което съм имала миналата година по същото време и сега. Но по-скоро ме притеснява какъв би бил ръстът на цената след падането на мораториума“.

Експертите се въздържат от прогнози кога инфлационният натиск ще се успокои:

„Инфлацията е вече изпусната от бутилката и вече малко трудно ще се върне обратно бързо. Най-вероятно тя ще остане висока и през тази година. Като е възможно и през следващите няколко месеца тя да продължи да нараства като процент“, казва Даниел Дончев. Той съобщи още, че централните банки на големите икономики вече реагират на по-високата инфлация като вдигат основния лихвен процент.

Най-стабилната валута през миналата година е бил американският долар.