Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 година. 127 народни представители гласуваха "за", а 99 "против". Няма въздържали се.

Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

„Този бюджет е инвестиционен. Ако ние не инвестираме в хора, не инвестираме в инфраструктура, няма как да се развиваме.Това да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи трябва да остане в миналото. Предвижда се двойно увеличаване на капиталовите инвестиции, увеличаване на средствата в здравеопазване, култура, образование”, каза по-рано финансовият министър Асен Василев.

 Опозицията обаче прогнозира неизпълнение на заложените приоритети като инвестиционната програма.

По време на дебата министър Василев каза, че в основата стои растежът на инвестициите. Той също така смята, че това е "доста социален" бюджет. Василев изтъкна, че правителството има амбиция да привлича и чужди инвестиции. Има засилен интерес на външни инвеститори, обяви той. Според него кабинетът е наследил "ужасна репутация".

Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ разкритикува кабинета, че е внесъл проектобюджета за 2022 г., без да има одобрена управленска програма. Този бюджет няма хоризонт, а предвиденият растеж е оптимистичен, смята той. Ананиев изказа неразбиране защо сега се приема проектобюджет, който следва да бъде актуализиран лятото. Той прогнозира проблеми с европейските инвестиции.