Над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални паркове у нас ще бъдат на разположение на инвеститорите от следващия месец. Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на иновациите.

Икономическа зона "Тракия" е един от най-големите индустриални хъбове в България, където наши и международни компании реализират проекти за над 1 млрд. евро. Мениджмънтът на зоната вече е готов с конкретни проекти, с които ще кандидатства за финансиране.

"Проектът, с който ние искаме да кандидатстваме - това е територията, която ние наричаме "Технологичен парк Пловдив". За него имаме разработени идейни проекти за електросистемата. Имаме от предишния стратегически инвеститор как да се съедини зоната с ЖП-транспорт, и имаме първите процедури с АПИ за довеждаща инфраструктура и директна връзка с магистралата", разказва инж. Пламен Панчев, изп. директор на "Тракия икономическа зона".

Според икономисти трябва да се прекрати с практиката да се изливат огромни суми за мега проекти, което невинаги води до истинска добавена стойност.

"Колкото е по-отворена тази програма, ми се струва, че толкова по-полезно ще бъде. Тъй като невинаги имаме нужда от 100 млн., за да градим изцяло нов парк. Понякога са нужни 1-2 млн., за да се изгради някаква довеждаща инфраструктура, дори във вече съществуващи и работещи паркове", смята икономистът Петър Ганев.