Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви против предложението на правителството за увеличение на заплатите в държавната администрация с до 30%.

Темата беше в дневния ред на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе в събота.

От работодателската организация не взеха участие в заседанието, което според тях, е свикано в нарушение на правилата, но разпространиха позицията си днес.

Такова е и становището на Асоциацията на индустриалния капитал и на Стопанската камара.

Увеличаването на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума, смятат работодателите, защото поставя в опасност Държавния бюджет в условията на преустановен ръст на икономиката, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата, пише в позицията на Палата.

От Асоциацията на индустриалния капитал също са против планираното увеличение.

"Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят Бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост", коментира председателят на организацията Васил Велев, предава БНР.

Синдикати възразиха с аргумента на властта, че се увеличават заплатите на служители, които са на първа линия в борбата с пандемията и в структури, където с години не е имало актуализация, коментира лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов:

“Има драстични случаи, например Агенцията за социално подпомагане, на която особено сега, в тази коронакриза, ѝ се възлагат всякакви задачи. Същото е и в Агенцията за безопасност на храните. Не по-различни са нещата и в Главна инспекция по труда и надявам се за добавяне на Агенцията по вписвания".