Преди ковида нашите правителства държаха излишък. Дори 3% дефицит е нещо лошо. Това са милиарди, които ги нямаме. Имаме и по-лоша събираемост. И към това прибавяне 5-6 млрд. нов дълг. не съм съгласен. Не е говорено с нас", заяви Бойко Борисов след като в събота финансовият министър Асен Василев анонсира, че до края на годината ще има нова дългова емисия.

На въпрос дали подобен ход би разклатил правителството, Борисов подчерта, че това е най-малкото. "Правителства много. Когато финансите са зле, катастрофите са неизбежни. Ние предупреждаваме", посочи Борисов. Той добави, че още не  ясно колко близо сме до еврозоната, но е "по-добре да вдигнем лошия дефицит, но да не теглим нов дълг". "Дългът да се тегли само за старите заеми. И ние теглихме така. Ако го увеличаваме с десетки милиарди за последните 3 г., и така да се заявява в интервю, без да сме го говорили, без да знаем откъде ще го върнем.... Да се вземе за "Струма", за друго. Сега само се взима, харчи се. Надявам се като внесат бюджета да видим числата", коментира той намеренията на Асен Василев.

И добави, че ГЕРБ биха могли да стоят отстрани и да гледат как се теглят заемите, нямало как, защото "ГЕРБ ще се върне в реално управление". "Сега имаме реално само външен министър. Казват, че имаме 10 наши зам.-министри, ама аз не съм ги виждал и разговарял с тях. Като се наследи такъв голям дълг, как се връща?", обясни той мотивите си срещу влизането в нови заеми.

"След изборите, в спокойна обстановка Асен Василев да дойде не само в комисия, а и пред парламентарните групи, които го подкрепят да обясни", настоя той за разговор с партньорите си в (не)коалицията.  

Асен Василев: Взимаме нов външен дълг до края на годинатаФинансовият министър смята, че България ще успее да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 г.