„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.

Министър-председателят подчерта, че близо година правителството осигурява добавката от 50 лева за възрастните хора и разходите за нея вече надхвърлят 1 милиард лева. Премиерът напомни още, че в условията на пандемия подкрепа получават не само българските пенсионери, но и работещите на първа линия в борбата с COVID-19, както и бизнесът.

Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери. Тази подкрепа за пенсионерите е част от пакета със социално-икономически мерки, които правителството реализира заради пандемията.

В рамките на днешното заседание правителството прие и друго решение, съгласно което Министерството на образованието и науката получава управлението върху имоти – публична държавна собственост, намиращи се в столичния район „Младост“. Досега имотите са управлявани от Министерството на отбраната и Министерството на културата. „Окрупняват се два терена за изграждането на френското училище „Виктор Юго“ – един ангажимент, който сме поели към френската страна“, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.