Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%. Това отчете БНБ за първото тримесечие. Ще се промени ли тенденцията от последното десетилетие - нисък дял на чужди компании да придобиват дълготрайни активи у нас?

По-бързо натрупване на капитал може да се постигне чрез премахване на бариерите пред частните инвестиции и подобряване на качеството и ефективността на публичните инвестиции. Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо ниво се оказват сред основните причини чуждите компании да заобикалят страната ни.

Това, което чуждите компании не могат да разберат е защо когато си строят фабрика те трябва да вложат от техния капитал в чужда инфраструктура. Те не могат да се съгласят да платят за канал за газ и всякаква инфраструктура, която е извън пределите на техния имот. Те по-скоро са склонните да платят по-висока такса за разрешение за строеж. Това не е бягство от плащане на пари, но не биха се съгласили да работя нещо, което е роля на държавата", заяви Георги Киров, партньор и директор "Капиталови пазари" в компания за инвестиционно управление.

"Има много територии на страната, които са обезлюдени, където не се случва нищо, ако държавата инвестира в развитието на инфраструктурата във всички случаи тези места, ще станат привлекателни за чуждестранните инвестиции", заяви Александър Конев, търговски директор в австрийска компания.

През последните години общият дял на инвестициите в България спадна под 20 процента от БВП, изоставайки от средните нива на инвестициите в страните от ЦИЕ и ЕС. За сравнение в Румъния са около 25%, а в Чехия и Унгария над 30%. Дори и за настоящите инвестиции държавата има малък принос, посочват от БСК.

"Този приток на инвестиции е по-скоро резултат на международни събития и на външна конюнктура, включително преминаването и изтеглянето на инвестиции от някои страни", заяви Силвия Тодорова, директор на център "Предприемачество", Българска стопанска камара.

България може да привлича структуроопределящи предприятия в секторите химия, металургия, строителни материали, машиностроене. Чуждите инвеститори очакват още енергия от възобновяеми източници, квалифицирана работна ръка и ангажирананост на високо държавно ниво. В България например предприемачите общуват само с представителите на Агенцията по инвестиции.

"В Турция агенцията по инвестиции, звеното за инвестиции е при президента Ердоган т.е. там е на най-високо ниво и наистина, когато инвеститорът каже това искам и отсреща кажат - да ще го получиш, наистина всички власти, местни администрация, министри - работят", каза Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество" .

Друг пример може да се научи от Ирландия, където има фиксиран бюджет за привличане на инвеститори, следи се колко работни места са открити, колко доставчици и поддоставчици са ангажирани, предаде БНТ. Данъците са ниски, но страната има най-високите минимални заплати в ЕС. Частните инвестиции могат да бъдат насърчени чрез премахване на пречките, произтичащи от фактори като нелоялна конкуренция, ниска квалификация, слабости в управлението и бюрокрация.