Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще бъде намален с 578 млн. евро, за да бъде актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика. Това става ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от Европейската комисия.

Вместо 6.27 млрд. евро България ще разполага с 5.69 млрд. евро, за да се възстанови чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г.

Корекцията на плановете на всички държави е заложена в регламента за програмата за възстановяване на ЕС NextGenerationEU. Тъй като той беше приет, преди да има статистически данни за реалния икономически удар, понесен от пандемията от COVID-19, в правилата беше заложено до 30 юни 2022 г. Европейската комисия да актуализира цифрите, чрез които се изчислява формулата, определяща окончателния размер на помощта.

Така за държавите, отбелязали по-голям растеж на реалния БВП през 2020 и 2021 г. от първоначално прогнозираните през 2020 г., се предвиждаше намаляване на стойността на плановете, а за тези с по-малък от очаквания растеж - увеличаване, тъй като те ще имат нужда от повече средства за възстановяването си. Според данните на Евростат, публикувани на 29 юни, българската икономика се е възстановила по-бързо от предвижданото, отбелязвайки растеж от 4.2%, макар все още не се е върнала до нивата от предпандемичната 2019 г., предава "Дневник".

Формулата за изчисляване на безвъзмездната част от механизма, чрез който се осъществява финансирането, е основана на статистически и икономически критерии. 70% от сумата се определя въз основа на населението, БВП на глава от населението и съотношението на средната безработица за 2015-2019 г. спрямо средните нива за ЕС. За останалата една трета от сумата във формулата безработицата се заменя от намаляването на реалния БВП през 2020 г. и кумулативната загуба в реалния БВП през периода 2020-2021 г. Тъкмо тази последна част е коригирана въз основа на публикуваните от статистическата агенция на ЕС - Евростат, данни за растежа на БВП.