Пак сме първи, но в обратен ред. България за пореден път зае последно място в европейските статистики, този път за ниво на БВП на глава от населението в ЕС, изчислено през стандартите за покупателната способност на гражданите. Това сочат данни на Евростат, изчисляващи единиците за 2021 година.

България отчита коефициент от 55 процентни пункта, или иначе казано - 5 пъти по-ниска стойност от първенеца в класацията - Люксембург. Там са замерени 277 пункта, което е и най-високият БВП за изминалата година в рамките на целия съюз. 

Обобщените данни от статистиката показват съществени различия между държавите-членки на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, използван за измерване на икономическата активност. Средното ниво за съюза е изчислено на 100 евро и така през 2021 г. Люксембург и Ирландия регистрират колосалните 177 и 121 процентни пункта над него. 

Двете държави първенци са следвани от Дания със 133 п.п., Холандия - 132 п.п., Швеция – 123п.п и Белгия със 122п.п..

За разлика от тях, на другия край на статистиката се намират Хърватия с 30% под средното за Евросъюза, следвани от Словакия и Гърция с 32% и 35% под линията за съюза. А на последната стълба застава България с 45 процента под тези 100 евро.

На фона на тези трагични цифри, отмерени още преди за започне същинския скок на цените, ни остава само да вярваме в библейското послание, че последните все някога ще станат първи. Но на цената на какво?


БВП на глава от населението за 2021г., на база покупателна способност на гражданите