Българските домакинства са със стабилно благосъстояние. Това сочи доклад на водеща финансова институция. Въпреки това, се отбелязва тревожна тенденция - пропастта между бедни и богати в страната остава и дори се увеличава.

Докладът, който разглежда почти 60 държави, показва, че бавно, но сигурно България се движи нагоре. Не и за миналата година обаче, тъй като в краткосрочен план сме с една позиция назад. Така България е на 36-то място по богатство за 2019 г. Тогава средните финанси на едно семейство са над 9500 евро. А експерти уточняват, че причината е ниската задлъжнялост на българите.

На този фон обаче пропастта между бедни и богати се увеличава. През 2019 г. населението на развитите икономики е било около 22 пъти по-богато от развиващите се. За сравнение, само преди три години разликата е била 19. Това обаче е значителен напредък - само преди 20 години разликата между бедни и богати държави е била 87 пъти, съобщава Нова ТВ.

Според експертите ниската задлъжнялост в България води до това страната ни да заема 36-то място по финансови активи на домакинство.

„Нивото на задлъжнялост все още е ниско, сравнено със световните стандарти. В групата си България стои в златната среда”, обясни Владислав Русев, гл. изпълнителен директор на пенсионноосигурително дружество.

„Да, ние сме най-бедната страна в клуба на богатите, но реално на фона на целия свят далеч не можем да твърдим, че сме в лоша позиция”, смята икономистът Калоян Стайков.

Анализите показват, че страната ни е част от продължителна тенденция по-бедните да догонват по-богатите. Последните три години обаче тя се обръща.

„Догонването е било в резултат на процесите на глобализация. Глобализацията дава достъп на развиващите се държави до пазари, до ресурси, до технологии, което им позволява да увеличават своето благосъстояние”, обясни Владислав Русев.

Докладът сочи и друга тревожна тенденция - средната класа е намаляла значително.

„Това отново е ефектът на забавянето в ръста на развиващите се държави и този ефект идва основно от Азия. С 200 милиона е намалението. И благодарение на това, което се случи през 2019 г., индустриална рецесия, търговските войни, особено между САЩ и Китай, както и социалните вълнения, бежанската криза и други”, обясни Русев.

„Част от това намаляване се дължи на това, че тези хора са станали богати”, обясни Калоян Стайков.

Пандемията обаче може да промени това.

„Може да се очаква да влоши в някаква степен финансовото състояние на домакинствата. Те да прибегнат до теглене на спестявания, продаване на активи в някаква степен или да не се стигне до нови спестявания”, обясни Стайков.