България е започнала разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от съседите ни по дългосрочен 20-годишен договор. Това обяви изненадващо вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той посочи проекта като част от мерките, с които се подготвяме срещу това Русия да спре газовите доставки. Къде ще бъде изградена, предстои да се уточни с гръцките колеги, каза Василев пред Нова тв.

Ще бъде изградена изключително бързо при положение, че има купувач, който е готов веднага да изкупува електроенергията и при така създалата се ситуация. наличието на такъв външен интерес елиминира бизнес риска пред построяването на нова мощност. В коалиционното споразумение е включено изграждането на такава, отговори Василев на въпрос как ще се приеме това от коалиционните партньори.

В Споразумението между двете партии не бе разписано дали ще се прави нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", или ще се строи Белене. Участваме вече в терминала за втечнен газ в Александруполис, сега говорихме да участваме вече и в самото пристанище, така че България да има търговски излаз на Егейско море, обяви още Василев. Спиране на газовите доставки е възможната и очаквана реакция на Москва. Гърция вече ни продаде допълнителният газ, който не ползва, въпреки че 40% от тяхната енергийна система е на газ, посочи Василев още един пример за взетите мерки.

Имаме планове и подготовка, така че да не се стигне до енергийна криза, увери той.

"Това не е филм! Това не е нещо, което не ни засяга. Случващото се в Украйна е нападение над една държава, обявила война на друга без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем", не скри емоциите си той. Има някаква ужасна шега - нападението над Украйна е в 4 часа през нощта така, както Хитлеристка Германия напада през Втората световна война, каза още вицепремиерът.

Европа показа, че е единна, гордея се, добави Василев. Той обясни, че по-тежката санкция е изключването на Русия от системата за разплащания, а блокирането на авоарите й. Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара да финансира икономиката си и войната, но слагайки ги под запор, руската централна банка няма да може да поддържа рублата и няма да има средства, по които да вървят разплащанията. Сравни ситуацията с 96-а година в България, когато доларът от 60 лв. стана 3000 лв. Украинските бежанци, които пристигнат у нас, ще имат възможност да вземат кредити, за да започнат бизнес, подготвят се в момента такива промени, съобщи още вицепремиерът и финансов министър. Целият свят сега е обединен да помогне на една държава, която отчаяно се бори, обобщи той.