България е сред най-бедните страни в ЕС, а стандартът на живот е два пъти по-нисък от този в Германия. Ние сме с най-нисък стандарт на живот в Европейския съюз от гледна точка на покупателна способност, дори когато разликата във валутите и цените в отделните страни бъдат взети предвид, показват данни на европейската статистическа служба Eurostat, разпространени от НСИ.

Румъния пък продължава да просперира, като фактическото индивидуално потребление в страната, измерено чрез паритет на покупателната способност, вече достига 82% от средното за ЕС. Това е подобрение спрямо предходната година с 2 процентни пункта.

Един от начините за измерване на благосъстоянието на домакинствата е чрез фактическото индивидуално потребление на човек от населението. България е на последно място сред страните членки по този показател – фактическото индивидуално потребление е само 63% от средното за ЕС. Като тук освен потреблението на храни влизат и покупките на дрехи, посещението на кино и театър, туристически пътувания, здравеопазване и друго.

В България БВП на човек е само 55% от средното ниво в ЕС, което също ни отрежда последно място. По БВП на човек на първо място в ЕС е Люксембург с 277% от средното за Общността ниво (т.е. почти 3 пъти по-богати). След това се нарежда Дания със 134% от средното ниво и Германия със 119% от средното. Най-близо до нас е Гърция, където БВП на човек е 65% от средното за ЕС, и Словакия – 68%. 

Фактическото индивидуално потребление е по-добър показател за стандарта на живот, защото отчита нивото на цените в различните страни и дава данни за реалното потребление на гражданите в отделните държави. България и по този показател е на последно място в ЕС, но разликата спрямо средното ниво за Общността е по-малка. Най-близо до нас са Словакия и Унгария, където потреблението е 70% от средното за ЕС ниво. Следват Латвия – 71% , Хърватия – 73%, Гърция със 76% и Естония – 79%. 

Най-висок е стандартът на живот в Люксембург, където потреблението е с над 46% от средното за ЕС ниво. Втора е Дания с 21% над средното ниво, а Германия е трета с потребление с 20% по-високо от средното. В девет държави от ЕС индивидуалното потребление на човек от населението е над средното ниво. В тях влизат и Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция и в тях потреблението е с над 10% по-високо от средното за Общността. 

Най-близо до средния за ЕС стандарт на живот са италианците, където ФИП на човек е 97% от средното за ЕС. Близо до средното за ЕС ниво са и Литва с 96% и Кипър – 95%.

На дъното редом до България застават Словакия, Унгария (по 70% от средното за ЕС), Латвия 71% и Хърватия 73%, която се намира непосредствено зад южната ни съседка Гърция.