Въведена е мярка в размер на 40 млн. лева за подпомагане на автобусните превозвачи. Това заяви служебният министър на транспорта след края на редовното правителствено заседание, на което е взето решението за подпомагане на бранша.

"Надяваме се с този акт на Министерския съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка ситуация, свързана с отраженията на COVID кризата", каза Алексиев.

С приемането на днешното постановление Министерският съвет е определил също ред и условия за кандидатстване за помощта. Документи ще могат да се подават от следващия понеделник, а те ще се разглеждат по правила и ред, обсъдени с браншовите организации. Общинските автотранспортни предприятия също може да кандидатстват, уточни министърът.

Алексиев посочи още, че на днешното правителствено заседание е одобрена и националната позиция за подаване на жалба в Съда на Европейския съюз заради европейския пакет "Мобилност", който ресорният министър определи като дискриминационен за българския международен транспорт.